prawdopodobieństwo
majka: Doświadczenie losowe polega na wylosowaniu bez zwracaniem dwóch kul z urny zawierającej kule
ponumerowane od 1 do 7.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że iloczyn wylosowanych liczb będzie liczbą nieparzystą nie
mniejszą od 8?
Wskaż poprawną odpowiedź.
A. 11/14
B. 9/14
C. 2/14
D. 3/14
19 maj 21:23
baba jaga:
C) 1/7=2/14
19 maj 21:30
Maciess: Dziwnie podali te odpowiedzi 1/7
19 maj 21:32
baba jaga:
Sprawdzali czy uczeń wie,że 2/14=1/7
19 maj 21:33
Maciess:
|Ω|=7*6
Nieparzyste {1,3,5,7}
żeby iloczyn był nieparzysty to obie wylosowane musza byc nieparzyste − 4*3=12
Odejmujemy przypadki kiedy iloczyn jest mniejszy od 8
{13,31,15,51,17,71} jest ich 6
19 maj 21:36
baba jaga:

|Ω|=7*6
|A|=
6
P(A)= 1/7=2/14
19 maj 21:43