Ciągi arytmetyczne
xyz: 1. Nowożytne igrzyska olimpijskie zaczęły się w 1896 roku, odbywając się co 4 lata. W którym
roku odbędzie się następna olimpiada? Jaki będzie miała numer? Pamiętaj, że olimpiada nie
odbyła się w 1940 i 1944 roku.
2. Przedmiot rzucony pionowo do góry w pierwszej sekundzie pokonał 304,11 m. W każdej następnej
sekundzie przebywa o 9,81 m krótsza drogę. Oblicz ile sekund przedmiot będzie się wznosić i
jaką osiągnie wysokość.
Ciągi arytmetyczne, na poziomie 2 klasy technikum, podstawa. Proszę o pomoc.
19 maj 19:52
Maciess: 1. Układamy wzór ciągu
an=a1+(n−1)r
an=1896+(n−1)*4=4n+1892
Teraz podstawiaj za an 2019,2020... i sprawdz który należy do ciągu.
19 maj 20:57
Maciess: 2. Zadanie z fizyki ale chcą na ciągu.
s1=304,11
r=−9,81
Znowu wzór na wyraz ogólny. Indeks s1 to droga przybyta w pierwszej sekundzie sn to droga
przebyta w n sekundzie. Ciało prousza się ruchem jednostajnie opóźnionym musimy sprawdzić w
której sekundzie droga wyniesie 0.
19 maj 21:01
xyz: to pierwsze się udało, jednak dalej nie wiem jak rozwiązać drugie
19 maj 22:00
Maciess: sn=304,11+(n−1)*(−9,81)=−9,81n+294,3
sn=0 − jeśli droga w danej sekundzie wyniesie 0 to znaczy że w tej sekundzie ciało juz sie nie
poruszało
−9,81n+294,3=0
294,3=9,81n
n=30
więc poruszało się 29 sekund
19 maj 22:08
daras: | | a | |
albo ΔS = |
| (2n − 1) i trochę oleju w głowie  |
| | 2 | |
20 maj 13:38