Rozwiąż równanie rekurencyjne niejednorodne.
Sadqa:
a
0 = −6
a
1 = 1
a
2 = −2
a
3 = −1
a
n = 12a
n−1 + 60a
n−2 + 48a
n−3 + 256a
n−4 + (4 *11n)*16
n
Zamieniam pierwszą część na potęgi
x
n = 12x
n−1 + 60x
n−2 + 48x
n−3 + 256x
n−4 / x
n−4
x
4 = 12x
3 + 60x
2 + 48x + 256 = (x+4)(x−16)(−x
2 − 4)
x
0 = −4, x
1 = 16, x
2 = 2i, x
3 = −2i
Rozwiązanie jest postaci:
a
hn = (−4)
n*A + 16
n*B + (2i)
n*C + (−2i)
n*D
Teraz druga część, tutaj mam problem


F(n) = (4 + 11n)*16
n
b
0 = 4, b
1 = 11, p = 16
Rozwiązanie ma postać:
a
sn = n(a + b*n)*16
n