matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Co tu jest źle? Prosta całka
asd:
∫(x−1)dx dobrze
x
2
∫(x−1)dx = ∫x dx + ∫(−1)dx =
−x
2
źle (Całkowanie przez podstawianie)
t
2
(x−1)
2
∫(x−1)dx = |t=x−1 ; dt = 1dx| = ∫t dt =
=
2
2
dlaczego tu wychodzi błędny wynik?
19 maj 17:09
wredulus_pospolitus:
po pierwsze to:
x
2
=
− x
+C
2
bądź
(x−1)
2
=
+C
2
Druga sprawa −−− obie postaci całki podają tę samą rodzinę funkcji w końcu:
(x−1)
2
x
2
− 2x + 1
x
2
x
2
+ C =
+ C =
− x + 0.5 + C =
− x + C
1
2
2
2
2
19 maj 17:14
asd:
no racja. dzięki
19 maj 17:18