Podać wszystkie możliwe wartości wyznacznika macierzy A
helmans:
Podać wszystkie możliwe wartości wyznacznika macierzy A, jeżeli A2 + A−1 = 0
Prosiłbym o pomoc i wyjaśnienie
19 maj 12:57
Adamm:
tw. Cauchy'ego mówi że det(AB) = det(A)*det(B) dla kwadratowych macierzy A i B
| | (−1)n | |
det(A)2 = det(A2) = det(−A−1) = |
| |
| | det(A) | |
det(A)
3 = (−1)
n
det(A) = (−1)
n
czyli wyznacznik może być −1 dla macierzy wymiaru nieparzystego
i 1 dla macierzy wymiaru parzystego
19 maj 13:14
helmans: | | (−1)n | |
dlaczego det(−A−1)= |
| |
| | det(A) | |
skąd się bierze n ?
19 maj 14:21
Adamm:
jeśli n to wymiar A:
det(x*A) = xn*det(A)
bierze się to stąd, że jeśli A' to macierz która bierze się z macierzy A przez przemnożenie
jej jednej z kolumn lub wierszy przez jakąś liczbę x, to
det(A') = x*det(A)
i. e. możemy wyciągać liczby z kolumn/wierszy przed wyznacznik
a mnożenie macierzy przez liczbę to mnożenie wszystkich elementów
(tutaj uwaga techniczna, nie dzielimy przez 0 w procesie)
x*A bierze się z A przez przemnożenie jej wszystkich n wierszy przez x, i z wszystkich
tych n wierszy możemy wyciągnąć x, więc det(x*A) = xn*det(A)
jest to własność którą warto po prostu zapamiętać
19 maj 14:31
helmans: Okej, rozumiem.
Dziękuje
A jak się zabrać za to ?
Podać wszystkie możliwe wartości wyznacznika macierzy A, jeżeli A3 − 4A = 0 oraz rzA=5
19 maj 14:41
Adamm:
Cóż, tak samo (prawie).
Trzeba rozważyć dwa przypadki.
A nie może być wymiaru < 5, bo jest rzędu 5
1. A jest rzędu 5
wtedy det(A) ≠ 0
det(A3) = det(4A)
...
det(A) = ...
2. A jest rzędu > 5
wtedy musi być det(A) = 0
19 maj 14:48