PROSZĘ O POMOC
xxx1212: Funkcja f każdej liczbie całkowitej p przyporządkowuje resztę z dzielenia kwadratu tej liczby
przez 4.
a) Wykaż, że jeśli p jest liczbą parzystą, to f(p) = 0.
b) Funkcja g każdej liczbie całkowitej przyporządkowuje resztę z dzielenia tej liczby przez
(–2). Czy funkcje f i g są równe? Odpowiedź uzasadnij
19 maj 12:03
Adamm:
a) wystarczy pokazać że reszta z dzielenia p2 przez 4 wynosi 0
p = 2k z założenia dla pewnej liczby całkowitej k
więc p2 = 4k2 − skąd od razu f(p) = 0
b)
równoważnie, g przyporządkowuje dowolnej liczbie całkowitej resztę z dzielenia przez 2
(2k+1)2 = 4k2+4k+1 skąd f(2k+1) = 1 = g(2k+1)
f(2k) = g(2k)
faktycznie, f = g
19 maj 12:12
Jerzy:
a) jeśli p jest parzysta , to można ją zapisać jako p = 2k i wtedy p2 = 4k2,a to jest liczba
podzielna przez 4.
19 maj 12:14
Adamm:
wniosek:
reszta z dzielenia liczby przez 2 jest taka sama jak
jej kwadratu przez 4
19 maj 12:14
xxx1212: nie rozumiem a)
19 maj 12:34
Jerzy:
Skoro liczba 4k jest podzielna przez 4, no to reszta z tego dzielenia to 0.
19 maj 12:42