wrrrrrrrrr: 1. Jeśli zwiększylibyśmy promień kuli o 5 cm to jej objętość zwiększyłaby się osiem razy.
oblicz początkowy promień kuli.
2. ile razy zwięszono promień kuli jeśli pole jej powierzchni wzrosło ze 144π cm2 do
900π cm2
3. ile razy wzrośnie objętość kuli jeśli promień zwiększymy trzy razy
17 lis 18:41
Basia: V1=(4πr3)/3
V2=[4π(r+5)3]/3
V2=8V1
[4π(r+5)3]/3=8(4πr3)/3 /*3
4π(r+5)3=8*4πr3 /:4π
(r+5)3=8r3
(r+5)3=(2r)3
r+5=2r
r=5
17 lis 19:00
Basia:
P1=4πr12=144π
P2=4πr22=900π
P2/P1=900π/144π=450/72=225/36
P2/P1=(4πr22)/(4πr12)=(r2/r1)2
(r2/r1)2=225/36=152/62
r2/r1=15/6=5/2
r2=2,5r1
17 lis 19:06
Basia:
33=27
17 lis 19:07
wrrrrrrrrr: nie rozumiem tego 27
17 lis 19:15
wrrrrrrrrr: dzięki wielkie Basiu
17 lis 19:16