Oszacowanie. Definicja Cauchy'ego granicy w punkcie.
Mike: Czy to oszacowanie granicy lim
x−>2 x
2=4:
δ=min{
√ε−4,2) jest dobre? Czy coś źle policzyłem? Bo odpowiedź jest inna
19 maj 10:03
Adamm:
nie jest dobre
19 maj 11:16
Adamm:
|x2−4| = |x−2|*|x+2| ≤ |x−2|(|x−2|+4) = |x−2|2+4|x−2|
teraz jeśli |x−2| < δ, to |x−2|2+4|x−2| < δ2+4δ
wystarczy wziąć √ε+4−2 = δ
19 maj 11:22
PW: Nie jest to żadne "oszacowanie granicy", idzie o pokazanie, że granicą x2 w pubnkcie 2 jest
rzeczywiście liczba 4.
Dla każdego ε > 0 musi istnieć δ>0, taka że dla x∊(2−δ, 2+δ) spełniona jest nierówność
|x2 − 4| < ε.
Dla x = 2 jest spełniona, zaś dla x≠2 jest równoważna nierówności
x2 − 4 < ε
x2 < ε + 4
x∊(−√ε + 4, √ε + 4).
Wystarczy więc przyjąć taką δ, by przedział (2 − δ, 2 + δ) mieścił się w przedziale
(−√ε + 4, √ε + 4),
to znaczy by
−√ε + 4 ≤ 2 − δ i 2 + δ ≤ √ε + 4
δ ≤ 2 + √ε + 4 i δ ≤ √ε +4 − 2.
Druga nierówność bardziej ogranicza liczbę δ, przyjmujemy zatem
δ = √ε +4 − 2.
Liczba δ jest oczywiście większa od 0 zgodnie z wymaganiem definicji.
Miło by było, gdybyś napisał, czy jest to zgodne ze znaną Ci odpowiedzią.
19 maj 11:22
Mike: Dziękuję za odpowiedź, właśnie taka jest odpowiedź, jeszcze raz bardzo dziękuję

już
rozumiem.
19 maj 11:31