Wstaw właściwą liczbę w miejsce znaku zapytania.
jezowj: Witam. Mam kłopot z rozwiązaniem takiego zadania domowego.
Treść zadania:
Wstaw właściwą liczbę w miejsce znaku zapytania. Oto warianty odpowiedzi:
A. 5; B. 8; C. 24; D. 3
Kwadraty trzy na trzy wyglądają tak (X − pusta komórka):
35 X 7 8 X 1 12 X 4 9 X 3
X 13 X X 14 X X 6 X X ? X
4 X 2 2 X 3 3 X 1 2 X 1
18 maj 21:57
PW: A co to u licha znaczy "właściwa liczba"? I gdzie są te znaki zapytania?
18 maj 22:29
Mila:
W ostatniej kolumnie − drugi wiersz
18 maj 22:31
PW: Nie zauważyłem. Znak zapytania jest w trzecim kwadracie.
18 maj 22:32
ICSP: 35 : 7 = 5
4 * 2 = 8
5 + 8 = 13
18 maj 22:45
PW: jezowj, to jest "zadanie domowe"? Nie gadaj. W której klasie i przy jakiej okazji?
Jest to raczej test na inteligencję, której ICSP nie brakuje.
18 maj 23:00
jezowj: Dziękuję ICSP. Nie bardzo rozumiem dlaczego w pierwszym przypadku dzielimy, w drugim mnożymy, a
w trzecim sumujemy.
Od czego to zależy?
18 maj 23:20
Mila:
Tak wymyślił ambitny układacz zadań
18 maj 23:24
jezowj: Mila. Nie pasuje mi to na magiczny kwadrat, dlatego zapytałem.
Więc którą liczbę mam wpisać w komórce ze znakiem zapytania?
18 maj 23:28
ICSP: 8: 1 = 8
2 * 3 = 6
8 + 6 = 14
Masz przedstawione rozumowanie do dwóch pierwszych kwadratów.
Pasuje ono również do 3 i 4.
Liczbę która ukryta jest pod znakiem zapytanie wyznaczysz w dokładnie ten sam sposób.
To jest zadanie bardziej na inteligencję.
Musisz znaleźć zależność między liczbami a następnie wykorzystać ją do znalezienia liczby.
18 maj 23:35
PW: No widzisz. Nawet gdy ICSP podał algorytm − pasujący do trzech kwadratów − to nie umiesz
go zastosować do czwartego.
Na pewno nie jest to zadanie szkolne.
18 maj 23:38
jezowj: Dziękuję bardzo ICSP. Dzięki tobie poradzę sobie.
Nie wiem jak tu dodać zdjęcie zadania.
Dziękuję wszystkim za poświęcony czas.
18 maj 23:43
PW: To jest mistrzostwo powiatu w unikaniu odpowiedzi, a nawet w lekceważeniu niewygodnych
rozmówców. Nawet podziękowałeś na poświęcony czas.
19 maj 11:29