???
OSIOU!: Klawiatura fortepianu składa się z 52 białych i 36 czarnych klawiszy.
Ile różnych dźwięków można zagrać, naciskając jeden biały i jeden czarny klawisz?
Ω1= {1,2,3…,36}− ilość możliwości wyboru czarnego klawisza
Ω2= {1,2,3…,52}− ilość wyboru białego klawisza
|Ω|= Ω1* Ω2
|Ω|=36*52
Ω|= 1872
Proszę mi tylko wytłumaczyć, dlaczego mnożymy obie delty, a nie dodajemy je?
Wiem, że jest reguła mnożenia, ale dlaczego akurat w tym zadaniu została zastosowana?
18 maj 18:34
Jerzy:
2*52*36
18 maj 18:38
wredulus_pospolitus:
bo ostateczny dźwięk to naciśnięcie białego i czarnego (łącznie naciskasz dwa klawisze)
gdybyś miał/−a nacisnąć tylko jeden klawisz, wtedy byłoby 36+52
18 maj 18:39
wredulus_pospolitus:
I tak jak Jerzy napisał −−− trzeba pomnożyć przez 2
ponieważ inny dźwięk wydajesz naciskając biały później czarny, a inny naciskając czarny a
później biały.
18 maj 18:40
Jerzy:
Musimy pomnożyć przez dwa , bo zagranie np. c i c# , to coś innego niż c# i c.
18 maj 18:44
Jerzy:
Witaj pianisto
18 maj 18:44
Scyzoryk : Zadanie ze strony 262 1b) odpowiedz z ksiazki 1872
To inny osmioklasista . Dobry wieczor Panie Jerzy .
18 maj 21:08
PW: Widać idzie o jednoczesne naciśnięcie obu klawiszy. Takich dźięków jest tyle, na ile
sposobów można wybrać jeden z 52 klawiszy białych i jednocześnie jeden z 36 klawiszy czarnych,
to jest 52•36 = 1872 .
18 maj 21:49