Ilosc rozwiązan w zależnosci od parametru
helmans: Określić ilość rozwiązań układu równań w zależności od parametru p oraz rozwiązać układ dla p =
2 oraz p = −2:
(p + 1)x + 3y −2z −2t = p + 3
(2p + 2)x + 6y + (2p + 2)z + (2p + 2)t = 4p + 12
(p + 1)x + 3y + (−p−5)z −9t = p + 2
(p−2)y + (p−4)t = 4 .
Prosiłbym o pomoc i objasnienie
18 maj 18:31
Mila:
Wyznacznik macierzy:
p+1 3 −2 −2
2p+2 6 2p+2 2p+2
p+1 3 −p−5 −9
0 p−2 0 p−4
W=2*(p4−2p3−13p2+14p+24)
W=0⇔(p4−2p3−13p2+14p+24)=0
W(4)=0, W(2)=0,W(−1)=0 w(−3)=0
1) dla p∊R\{−1,−3,2,4} jedno rozwiązanie
2) dla p∊{−1,−3,2,4} sprawdzaj czy Wx, Wy ,Wz, Wt są różne od zera− wtedy brak rozwiązań
Jeżeli wszystkie równe zero to nieskończenie wiele rozwiązań, albo podstawiaj
i rozwiązuj układy, chyba będzie łatwiej niż liczyć wyznaczniki.
18 maj 22:59
helmans: dziękuje
19 maj 12:55