liczby
monia:
Ile jest liczb dziesięciocyfrowych utworzonych z cyfr 1,2,3
takich,że każde dwie sąsiednie cyfry tej liczby różnią się o 1
17 maj 22:20
wredulus_pospolitus:
I) zaczynamy od '0' lub '2'
pierwsza cyfra: 2 możliwości (0 lub 2)
druga cyfra: 1 możliwość (1)
trzecia cyfra: 2 możliwości
czwarta cyfra: 1 możliwość
....
dziesiąta cyfra: 1 możliwość
Co nam daje: 25*15 = 25 = 32
II) zaczynamy od '1'
pierwsza cyfra: 1 możliwość (1)
druga cyfra: 2 możliwości
trzecia cyfra: 1 możliwość
....
dziesiąta cyfra: 2 możliwość
Czyli i tutaj mamy: 25*15 = 32
A więc ostatecznie: 64 możliwości
17 maj 23:20
wredulus_pospolitus:
ojjj ... ja zrobiłem dla cyfr 0,1,2 zamiast 1,2,3 −−− ale wynik będzie taki sam (bo ja
uwzględniam możliwość wystąpienia 0 na pierwszym miejscu)
17 maj 23:21