Funkcja kwadratowa
na pewno nie matematyczka: Funkcja kwadratowa f jest określona wzorem f(x)= −2x(kwadrat)−4x+3. Wykaż, że liczba f(
√2−1)
należy do zbioru liczb naturalnych.
Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.
Policzyłam xw wyszło −1
Policzyłam yw wyszlo 5
w=(−1,5), zbior wartości to (− nieskończoność, 5) Ramiona w dół...
Podstawiam jako x −−−>>> tę liczbę wyszło mi, że f(
√2−1) = 1−8{2}....
I nadal nic nie wykazałam, bo w zasadzie nie wiem jak się do tego zabrać


?
17 maj 21:58
wredulus_pospolitus:
f(
√2−1) = −2(
√2−1)
2 −4(
√2−1) + 3 = −2(2 − 2
√2 + 1) −4
√2 + 4 + 3 =
= −4 +4
√2 −2 − 4
√2 + 7 = 1
ach ten minus przed nawiasem
17 maj 22:11
Mila:
f(x)=−2x2−4x+3
f(√2−1)=−2*(√2−1)2−4*(√2−1)+3=
=−2*[2−2√2+1)−4√2+4+3=
=−4+4√2−2−4√2+4+3=1∊N
17 maj 22:12
Eta:
wredulus był szybszy
17 maj 22:13
wredulus_pospolitus:
Witam Panie i zostawiam Wam forum − idę zapalić i ... spać
17 maj 22:13
Eta:
Do kogo? tak się palisz?
17 maj 22:15
na pewno nie matematyczka: Dziękuję, już widzę swój błąd. Jeszcze raz dzięki.
17 maj 22:18