Dla jakich wartości parametrów a i b wielomian w (x)
Mimi: Dla jakich wartości parametrów a i b wielomian w (x)=x4−(a−5)x3+(5b+3)x2−(b−4)x−(4a+5b+10)
jest podzielny przez wielomian Q(x)=x2+25?
17 maj 21:31
ICSP: Kilka sposobów :
I Dzielisz pisemnie (może być schematem Hornera)
II w(x) = (x2 + 25)(x2 + cx + d) , wymnażasz i porównujesz współczynniki
III Jeżeli znasz liczby zespolone to układ równań : w(5i) = w(−5i) = 0
17 maj 21:35
Satan: Skoro chcemy, by W(x) był podzielny przez Q(x), to W(x) daje się zapisać jako iloczyn
wielomianu Q(x) z pewnym wielomianem drugiego stopnia, dajmy na to G(x). Dlaczego?
Otóż chcemy, by W(x) = Q(x)G(x), a to znaczy, że stopnie wielomianów muszą być równe. Aby były
równe, wielomian G(x) musi być stopnia drugiego, inaczej po mnożeniu wielomianów nie otrzymamy
wielomianu stopnia czwartego. To prowadzi do tego, że:
G(x) = cx
2 + dx + e
Wobec tego mamy równanie: W(x) = (x
2 + 25)(cx
2 + dx + e)
Po wymnożeniu dalej wymagamy równości, a to oznacza, że odpowiednie współczynniki przy
odpowiednich potęgach x−sów muszą być sobie równe, co doprowadzi Cię do pewnego układu równań
17 maj 21:39
Mimi: Dzięki wielkie za odpowiedzi <3
17 maj 21:48
Mariusz:
Schematem Hornera to chyba miusi użyć zespolonych
bo schematem Hornera dzieli przez dwumian
19 maj 00:10
ICSP: Rozszerzonym można dzielić przez dowolny unormowany wielomian.
Oczywiście gdy takie dzieleni ma jakiekolwiek podstawy ( stopień licznika > stopnia mianownika)
19 maj 00:12