metoda przewidywań
Jaehyo: metoda przewidywań
równanie:
y''+y=xex+2e−x
mam policzone yj=c1cosx+c2sinx , ale mam problem z zapisaniem postaci ys
Ma ktoś jakiś pomysł?
17 maj 12:32
Adamm:
ys = y1+y2
y1 = Ae−x − odpowiada części 2e−x
y2 = (Bx+C)ex − odpowiada xex
stałe A, B, C należy wyznaczyć podstawiając do równania odpowiednio y1 oraz y2
17 maj 13:17
Adamm:
należy zauważyć że istnieje dodatkowa reguła, że jeśli
np. −1 byłoby pierwiastkiem wielomianu charakterystycznego krotności m, to
y1 przemnożylibyśmy dodatkowo przez xm
17 maj 13:19
Jaehyo: wszystko pasuje, dziękuję bardzo
17 maj 14:00