równanie z parametrem
ite:
Podaj zbiór rozwiązań równania:
x2+axy+y2=0
Rozwiązuję równanie kwadratowe ze względu na x.
Δ=(ay)2−4y2=y2(a−2)(a+2),
Δ≥0 ⇒ (a≤−2 ∨ a≥2 ∨ y=0)
Czyli dla a≤−2 ∨ a≥2 rozwiązaniem jest suma dwóch prostych,
dla −2<a<2 rozwiązaniem jest punkt (0,0).
W odpowiedziach dwie proste, a dla −2<a<2 zbiór pusty.
Gdzie popełniam błąd?
17 maj 11:35
PW: (0, 0) jest rozwiązaniem
niezależnie od wartości parametru 'a', co jest oczywiste.
Dla a=2 lmamy
(x+y)
2 = 0,
a dla a = −2
(x−2)
2 = 0
a więc rozwiązaniami są wszystkie pary (x, −x) lub (x, x).
Jeżeli a<−2 lub a>2 i x≠0, to
| | y | | y | |
( |
| )2 + a( |
| ) + 1 = 0 |
| | x | | x | |
Δ = a
2 − 4 > 0
to znaczy przy odpowiednich oznaczeniach
y = px, x≠0
lub
y = qx, x≠0.
Po uwzględnieniu pierwszego zdania możemy stwierdzić, że rozwiązaniami są wszystkie pary (x,
y), dla których
y = px lub y = qx lub y = −x lub y = x.
Ostatnie dwie możliwości można pominąć, jeżeli znajdziemy takie 'a', dla którego p=−1 oraz
q = 1
a +
√a2−4 = 2
√a2−4 = 2 − a
a
2 − 4 = 4 − 4a + a
2
a = 2

(podobnie dla q=1 wyliczymy a = −2))
Odpowiedź:
| | −a−√a2−4 | | −a+√a2−4 | |
y = px lub y = qx dla p= |
| lub q = |
| dla a∊(−∞,−2>∪<2,∞). |
| | 2 | | 2 | |
Dla a∊(−2, 2) rozwiązaniem jest para (0, 0).
Nie popełniłaś błędu
17 maj 14:08
Jerzy:
Patrząc tylko na równanie ( bez jakichkolwiek obliczeń ) widać,że bez wzgledu na wartość a,
jeśli tylko x = 0 lub y = 0 , równanie ma zawsze rozwiązanie (0,0)
17 maj 14:40
ite: A jednak zrobiłam błąd: nie zauważyłam, że dla a=−2 i a=2 rozwiązaniem nie jest para ale tylko
jedna prosta.
Bardzo dziękuję za pomoc i odpowiedzi.
17 maj 15:26