tort
Jezrzy:

Ania pokroiła tort w kształcie trójkąta 4 cięciami. Cięcia wychodzące z jednego wieszchołka
dzielą przeciwległy bok na 3 równe części. Jaką częśc całego tortu stanowi środkowy kawałek?
Odpowiedz to 9/70. Proszę o kompletne rozwiązanie
16 maj 23:00
Ania: A nie 1/9 czasem? XD
17 maj 00:04
jc: 9/70
Moje rozwiązanie jest rachunkowe. Prawy wierzchołek = 0, pozostałe: A, B.
| | 1 | | 1 | | 2 | | 2 | | 4 | | 1 | |
Punkty przecięcia P= |
| A + |
| B, Q= |
| A + |
| B, R= |
| A+ |
| B |
| | 4 | | 4 | | 5 | | 5 | | 7 | | 7 | |
(trójkąt = połowa czworokąta).
| | 9 | |
Wyznacznik ( Q−P, R−P) = |
| wyznacznik (A, B) |
| | 70 | |
Wkładając odpowiednio dużo wysiłku znajdziesz rozwiązanie rysunkowe, tylko po co?
17 maj 00:19
Jerzy: jc, może być rachunkowe rozwiązanie, niestety z twojego niewiele rozumiem. Co to A,B,P,Q,R...?
I skąd teułamki w 2 linijce
17 maj 00:26
Jerzy: Skad np 1/4 przy punktach przeciecia?
17 maj 00:32
jc: 0 to początek świata, A, B wektory (wodzące).
Zamiast zera można wziąć dowolne C i wtedy będziesz miał np.
| 1 | | 1 | | 5 | |
| A + |
| B + |
| C (1/4, 1/4, 5/4 to współrzędne barycentryczne). |
| 4 | | 4 | | 4 | |
P, Q, R to 3 wierzchołki środkowego czworokąta.
| | 1 | |
Jak znalazłem R? R leży na przecięciu odcinka łączącego A z |
| B |
| | 3 | |
| | 2 | |
i odcinka łączącego B z |
| A. |
| | 3 | |
| | 2 | | 1 | |
R=a |
| A + (1−a)B = b |
| B +(1−b)A |
| | 3 | | 3 | |
Stąd
| 2 | | 1 | |
| a=1−a, |
| B=1−a, wystarczy rozwiązać układ równań. |
| 3 | | 3 | |
Na koniec korzystam ze wzoru na pole równoległoboku rozpiętego przez 2 wektory.
17 maj 00:37
jc: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Głupi błąd. Na początku powinno być |
| A + |
| B + |
| C, |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
ale u nas C to zero. Reszta o.k.
17 maj 00:38