problem
6latek:

Jak wytlumaczyc dla 8 klasy ze kąt β jest dwa razy mniejszy od kąta α?
16 maj 22:55
iteRacj@: Czy w szkole podstawowej wiadomo już, że kąt między styczną a promieniem wychodzącym
z punktu styczności ma 90o?
16 maj 23:01
6latek: Dobry wieczor

tak wiadomo
16 maj 23:02
iteRacj@: Dobry wieczór!
To trzeba policzyć kąty w niebieskim trójkącie równoramiennym (ramiona są promieniami).
16 maj 23:05
Eta:

ΔABS jest równoramienny
| | 180o−α | | 1 | |
to γ= |
| = 90o− |
| α |
| | 2 | | 2 | |
i kąt
SAE= 90
o bo AE −− styczna
| | 1 | |
to β=90o−γ= 90o−90o+ |
| α |
| | 2 | |
16 maj 23:07
6latek: Dobry wieczor

dziekuje .
16 maj 23:08
Mila:
albo
( do rysunku
Ety
β+γ=90
γ=90−β
2*(90−β)+α=180
180−2β+α=180
2β=α
16 maj 23:13
6latek: dziekuje
Milu
16 maj 23:30