Nierówność kradratowa
Karolek : Rozwiąż nierówność x2 − 3|x+6|>0
16 maj 22:03
t2: umiesz zrobic interpretacje geometryczna?
16 maj 22:17
Karolek : Niestety...
16 maj 22:18
Mila:

W przedziałach: (−
∞,−6)∪<−6,
∞)
1)x<−6 wtedy |x+6|=−x−6
x
2−3*(−x−6)>0
x
2+3x+18>0 (z lewej ) parabola skierowana do góry
Δ=9−4*18<0 ⇔trójmian przyjmuje wartości dodatnie dla każdego x∊(−
∞,−6)
lub
2) x≥−6 wtedy |x+6|=x+6
x
2−3x−18>0
Δ=9+4*18=81
| | 3−9 | | 3+9 | |
x1= |
| =−3 lub x/div> |
| =6 |
| | 2 | | 2 | |
[x<−3 lub x>6] i x≥−6⇔
x∊<−6,−3) ∪(6,
∞)
(1)∪ (2)
x∊(−
∞,−3) ∪(6,
∞)
============
16 maj 22:32
Karolek : Dziękuję a jak rozwiązać równanie x2 +|x|−12=0
16 maj 22:44
6latek: Geometrycznie np tak
funkcja y=x2+|x |−12 jest parzysta
Wiec rysujesz wykres dla x≥0
wtedy nasza funkcja bedzie wygladala tak x2+x−12
Potem odbijasz wykres wzgledm osi OY i masz skonczone
16 maj 22:59
6latek: Dobry wieczor
Milu
16 maj 23:01
Karolek : Jeśli dobrze zrozumiałem z lekcji to robiliśmy to z funkcji kwadratowej.. Tylko zmieniliśmy
znak dla wartości bezwzględnej
16 maj 23:04
6latek: Dobrze zrozumialrs
Dla x≥0 rownaie ma postac x2+x−12 bo wtedy |x|= x
dla x<0 rownaie ma postac x2−x−12 bo wtedy |x|=−x
16 maj 23:06
Karolek : Czyli dalej normalnie delta i rozwiązuje równanie kwadratowe
16 maj 23:08
6latek: Tak albo tak robisz jak napisalem wczesniej
16 maj 23:10
Karolek : Dzięki
16 maj 23:12
Karolek : A jeśli w tym równaniu wyszło mi cztery różne pierwiastki równania to to jest odpowiedź do
zadania
16 maj 23:22
6latek:

Masz zle
czerwony to dla x<0 wiec miejsce zerowe x
0=−3
niebieski to dla x≥0 wiec miejsce zerowe x
0=3
16 maj 23:29