wredulus_pospolitus:
Ale tylko jeśli mówimy o pierwszym nieprzerwanym ciągu, prawda?!
No ale to przecież wynika z konstrukcji rozkładu
P(X=k+1) = (1−p)
k*p oznacza ciąg k orłów/reszek (jednego z wybranych uprzednio)
Tak więc otrzymanie ciągu 'k' kolejnych reszek lub orłów (nie wybieramy których z nich) to
będzie:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P = ( |
| )k* |
| + ( |
| )k* |
| = ( |
| )k = ( |
| )k−1* |
| = P(X=k) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
szczerze mówiąc, to nie wiem czy to wystarczy jako 'dowód'