matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz obwod trojkata abc, wynik podaj z dokladnoscia do 2 miejsc po przecinku
julia:
α=50 β=15
16 maj 19:59
Mila:
1) W ΔADC:
10
10
tg50
o
=
⇔1.19≈
|AD|
|AD|
|AD|*1.19=10
10
|AD|=
⇔
|AD|=8.4
1.19
10)
sin50=
|AC|
10
0.77≈
|AC|
|AC|=12.99
2) W ΔCDB:
10
10
tg15=
⇔0.27≈
|BD|
|BD|
10
|BD|=
0.27
|BD|=37.03
|AB|=37.03−8.4=31.14
10
sin15=
|BC|
10
0.26=
|BC|
10
|BC|=
0.26
|BC|=38.46
3) OB
ΔABC
=? oblicz sama posprawdzaj w tablicach wartości funkcji tryg.
16 maj 20:46