Pole trójkąta o wierzchołkach
salamandra: Oblicz pole trójkąta o wierzchołkach:
A(−2,3)
B(1,6)
C(−1/2, −9/2)
równanie prostej AB = x+5
16 maj 19:35
Satan: Najłatwiej jest skonstruować dwa wektory, np. AB oraz AC i wykorzystać wzór: PΔ =
Ewentualnie wyznaczasz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty, następnie szukasz
odległości trzeciego punktu od tej prostej. Z tego dostaniesz wysokość trójkąta.
Jak? Wykorzystujemy fakt, że odległość punktu od prostej jest odcinkiem prostopadłym do tej
prostej. Dzięki temu nie bawimy się w szukanie prostej prostopadłej, punkty przecięcia i takie
tam
16 maj 19:42
salamandra: Czyli wyznaczam prostą prostopadłą do prostej AB, czyli jej a = −1, na tej prostej musi byc
punkt C, więc
y= −x+b
−9/2= 1/2 +b
b= −5
y= −x−5
Dobrze?
16 maj 19:45
jc: Sposób z wyznacznikiem jest ładniejszy. Tylko trzeba przejść do normalnej notacji.
A=(−2,3)
B=(1,6)
C=(−1/2, −9/2)
No chyba, że to nie to samo.
B−A=(1,6)−(−2,3)=(3,3)
C−A=(3/2, 15/2)
| | 1 | |
Pole = |
| (3*15/2 − 3*3/2)=9 |
| | 2 | |
16 maj 20:01
Satan: Salamandra, można, ale spójrz, że to wciąż Ci niczego nie daje. Dzięki temu masz podane trzy
punkty i dwie proste, tak? Dalej nie masz jak obliczyć wysokości, bo musisz teraz wyznaczyć
punkt przecięcia tych prostych, a następnie policzyć długość odcinka CD, gdzie D jest punktem
przecięcia tych prostych.
Łatwiej, jeśli już, jest policzyć odległość punktu C od prostej AB − dzięki temu dostaniesz
wysokość tego trójkąta. Tak, w pierwszym przypadku też go dostaniesz, ale skoro można sobie
życie ułatwić, to czemu nie?
16 maj 20:07
salamandra: dziękuję za pomoc, pole wyjdzie 27/2 (zgodnie z odpowiedzią w książce), obliczyłem odległość d,
prostej AB od punktu C, która wynosi 9√2/2
16 maj 20:24
jc: Zgubiłem minus.
C−A=(3/2, −15/2)
| | 1 | |
Pole = |
| (3*3/2 + 3*15/2)=27/2 |
| | 2 | |
| | 27 | | 9 | |
Odległość C od prostej AB = 2*pole/|A−B| = |
| = |
| |
| | 3√2 | | √2 | |
16 maj 20:43
Maciess: Jak masz 3 wierzchołki to zawsze licz z wyznacznika pary wektorów. Ten wzór nawet jest podany w
karcie maturalnej
16 maj 20:44