Macierz przejścia
Piotr: Jeśli mam dwie uporządkowane bazy F = (f1,f2,f3) i G = (g1,g2,g3) w przestrzeni R3.
(f1,f2,f3,g1,g2,g3) są podane).
Oblicz wektor współrzędnych v w bazie F jeśli wektor v w bazie g vG(i podany jest wektor)
Teraz moje pytanie, jeśli chcę otrzymać ten wektor to muszę zrobić Macierz przejścia z F do G
i pomnożyć przez ten wektor co mam. Czy macierz przejścia z G do F i pomnożyć przez wektor?
16 maj 18:31
Satan: Jak brzmi pełna treść polecenia?
16 maj 20:03
Piotr: Dane są dwie uporządkowane bazy F = (f1, f2, f3) i G = (g1, g2, g3) w przestrzeni R3,
gdzie:
f1 = [1 1 1], f2 = [1 −2 −1], f3 = [2 −1 1], g1 =[2 −1 0], g2=[0 3 2], g3 = [0 0 1]
(oczywiście tu wektory są napisane pionowo)
Obliczając odpowiednia macierz przejścia oblicz wektor współrzędnych vF(wektor v w bazie F),
jeśli wiadomo,
że jego wektor współrzędnych wa bazie G wynosi vG =[1 2 3]T
16 maj 20:33
Piotr: Wydaje mi się, że powinienem zrobić macierz przejścia z F do G, ale gdzieś w otchłani internetu
znalazłem właśnie odwrotnie
16 maj 20:39
Satan: Pełna treść zadania jest ważna, bo teraz wiem co i jak

Będzie macierz przejścia z G do F. Jak? Już tłumaczę.
Generalnie wzór jest taki:
[F(v)]
B = m
BA(F)*[v]
A
U nas mamy odwzorowanie identycznościowe, więc:
[v]
G = m
GF(id)*[v]
F
Aby wyliczyć [v]
F musimy z lewej strony pomnożyć obie strony przez macierz odwrotną do
m
GF(id), czyli:
m
GF(id)
−1*[v]
G = [v]
F
Ale wiemy również, że:
m
BA(id)
−1 = m
AB(id)
Stąd:
[v]
F = m
FG(id)*[v]
G
16 maj 20:52
Piotr: No to jednak na zajęciach robiliśmy źle

Dziękuje za pomoc!
16 maj 20:57