matematykaszkolna.pl
Macierz przejścia Piotr: Jeśli mam dwie uporządkowane bazy F = (f1,f2,f3) i G = (g1,g2,g3) w przestrzeni R3. (f1,f2,f3,g1,g2,g3) są podane). Oblicz wektor współrzędnych v w bazie F jeśli wektor v w bazie g vG(i podany jest wektor) Teraz moje pytanie, jeśli chcę otrzymać ten wektor to muszę zrobić Macierz przejścia z F do G i pomnożyć przez ten wektor co mam. Czy macierz przejścia z G do F i pomnożyć przez wektor?
16 maj 18:31
Satan: Jak brzmi pełna treść polecenia?
16 maj 20:03
Piotr: Dane są dwie uporządkowane bazy F = (f1, f2, f3) i G = (g1, g2, g3) w przestrzeni R3, gdzie: f1 = [1 1 1], f2 = [1 −2 −1], f3 = [2 −1 1], g1 =[2 −1 0], g2=[0 3 2], g3 = [0 0 1] (oczywiście tu wektory są napisane pionowo) Obliczając odpowiednia macierz przejścia oblicz wektor współrzędnych vF(wektor v w bazie F), jeśli wiadomo, że jego wektor współrzędnych wa bazie G wynosi vG =[1 2 3]T
16 maj 20:33
Piotr: Wydaje mi się, że powinienem zrobić macierz przejścia z F do G, ale gdzieś w otchłani internetu znalazłem właśnie odwrotnie
16 maj 20:39
Satan: Pełna treść zadania jest ważna, bo teraz wiem co i jak emotka Będzie macierz przejścia z G do F. Jak? Już tłumaczę. Generalnie wzór jest taki: [F(v)]B = mBA(F)*[v]A U nas mamy odwzorowanie identycznościowe, więc: [v]G = mGF(id)*[v]F Aby wyliczyć [v]F musimy z lewej strony pomnożyć obie strony przez macierz odwrotną do mGF(id), czyli: mGF(id)−1*[v]G = [v]F Ale wiemy również, że: mBA(id)−1 = mAB(id) Stąd: [v]F = mFG(id)*[v]G
16 maj 20:52
Piotr: No to jednak na zajęciach robiliśmy źle emotka Dziękuje za pomoc!
16 maj 20:57