Za pomocą przekształceń doprowadź wzór funkcji do postaci f(x)=|x+1|+|x-1|
borysS: Dzień dobry
Jaki wzór ma funkcja elementarna, na podstawie której przekształceniami (SOy, SOx, S(0,0),
translacja o wektor, f(|x|), |f(x)| ) doprowadzono wzór do postaci f(x)= |x+1| + |x−1| ?
Matematyk z mojej szkoły mówi, że dostępnymi powyżej przekształceniami, które wypisałem w
nawiasie da się narysować tę funkcję.
Proszę tylko o podanie przekształceń oraz wzoru funkcji, z której się startuje, chcąc narysować
tą funkcję f(x).
16 maj 17:55
ford:
Tą funkcją może być np.
{ 2 dla x∊(−∞,1>
g(x) = { 2x dla x∊(1,+∞)
nakładając wartość bezwzględną na sam x, otrzymujemy wykres f(x) tzn.
f(x) = g(|x|) = |x+1|+|x−1|
17 maj 12:50
abc:
| | ⎧ | −2x gdy x∊(−∞; −1) | |
| f(x) = | ⎨ | 2 gdy x∊<−1; 1) |
|
| | ⎩ | 2x gdy x∊<1; ∞) | |
22 maj 22:15