prawdopodobieństwo
Kasik: W pierwssze jurnie jest 5 białych i 5 czarnych kul , a w drugiej 6 białych i 4 czarne. Z każdej
urny losujemy jedną kulę i nie oglądając ich wkładamy do trzeciej urny, która początkowo była
pusta, a następnie losujemy z niej 1 kulę. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania białej kuli
z 3 urny.
20 lut 17:26
Basia:
B1 =b1,b2
B2= b1,c2
B3= c1,b2
B4 = c1,c2
innych możliwości nie ma czyli
B1∪B2∪B3∪B4=Ω
ponadto B1,B2,B3 i B4 są parami rozłączne
P(B1) = 510*610 = 30100=0,3
P(B2) = 510*410 = 20100=0,2
P(B3) = 410*510 = 20100=0,2
P(B4)= 510*410 = 20100=0,2
P(A/B1) = 1
P(A/B2)=P(A/B3)=12
P(A/B4)=0
P(A) = P(A/B1)*P(B1)+P(A/B2)*P(B2)+P(A/B3)*P(B3)+P(A/B4)*P(B4)
podstaw i wykonaj obliczenia
20 lut 18:15