matematykaszkolna.pl
Obrazy bazy Satan: Mam taki mały fakt: Jeśli F: V → W jest przekształceniem liniowym oraz b1, ..., bn jest bazą V, to F(b1), ..., F(bn) generują ImF. Rozumiem, że z każdego zbioru generującego można wybrać bazę, ale na jakiej zasadzie działa powyższy fakt? Wiem, że ImF = {F(v): v ∊ V}, czyli jest to zbiór obrazów wektorów z przestrzeni V, ale co nam gwarantuje, że obrazy wektorów z bazy będą generowały liniową otoczkę całego zbioru ImF? Jak do tego dojść?
16 maj 17:05
Satan: Hm, chyba coś wiem: skoro b1, ..., bn są bazą, to generują każdy inny wektor z przestrzeni V. W takim razie jeśli mamy F(vi), gdzie vi jest wektorem z przestrzeni V oraz vi nie należy do bazy, to korzystając z tego, że F jest liniowe, możemy zapisać to tak: F(vi) = F(α1b1 + α2b2 + ... + αnbn) = F(α1b1) + ... + F(αnbn) Tak więc stąd wynika, że otrzymamy każdy wektor z ImF, a więc jesteśmy w stanie wygenerować bazę ImF przy pomocy obrazów wektorów bazowych V?
16 maj 17:12
ABC: niech y∊Im F, to istnieje x∊V że y=F(x) ale x=α1b1+...+αnbn stąd y=F(α1b1+...+αnbn)=(liniowość) α1F(b1)+...+αnF(bn) czyli generują, bazą być nie muszą bo F może nie być różnowartościowe
16 maj 17:17
Satan: No tak, czyli dobrze myślałem emotka A teraz korzystając z tego, że F(b1), ..., F(bn) generują ImF, to ImF = Lin{ F(b1}, ..., F(bn) }, a z każdego zbioru generującego można wybrać bazę, zgadza się?
16 maj 17:22
ABC: można wybrać ale w treści nie podałeś że musisz znaleźć jakąś bazę emotka
16 maj 17:34
Satan: Tak, po prostu miałem jakieś zadanie na tym oparte, a dopiero potem podany fakt i chciałem go sobie udowodnić, a raczej wiedzieć, z czego to wynika. Teraz wszystko już jest w tym temacie jasne emotka
16 maj 17:36
Satan: Dziękuję uprzejmie, ABC emotka
16 maj 17:37