Obrazy bazy
Satan: Mam taki mały fakt:
Jeśli F: V → W jest przekształceniem liniowym oraz b1, ..., bn jest bazą V, to
F(b1), ..., F(bn) generują ImF.
Rozumiem, że z każdego zbioru generującego można wybrać bazę, ale na jakiej zasadzie działa
powyższy fakt?
Wiem, że ImF = {F(v): v ∊ V}, czyli jest to zbiór obrazów wektorów z przestrzeni V, ale co nam
gwarantuje, że obrazy wektorów z bazy będą generowały liniową otoczkę całego zbioru ImF? Jak
do tego dojść?
16 maj 17:05
Satan: Hm, chyba coś wiem: skoro b1, ..., bn są bazą, to generują każdy inny wektor z przestrzeni V.
W takim razie jeśli mamy F(vi), gdzie vi jest wektorem z przestrzeni V oraz vi nie należy
do bazy, to korzystając z tego, że F jest liniowe, możemy zapisać to tak:
F(vi) = F(α1b1 + α2b2 + ... + αnbn) = F(α1b1) + ... + F(αnbn)
Tak więc stąd wynika, że otrzymamy każdy wektor z ImF, a więc jesteśmy w stanie wygenerować
bazę ImF przy pomocy obrazów wektorów bazowych V?
16 maj 17:12
ABC:
niech y∊Im F, to istnieje x∊V że y=F(x)
ale x=α1b1+...+αnbn
stąd y=F(α1b1+...+αnbn)=(liniowość) α1F(b1)+...+αnF(bn)
czyli generują, bazą być nie muszą bo F może nie być różnowartościowe
16 maj 17:17
Satan: No tak, czyli dobrze myślałem

A teraz korzystając z tego, że F(b
1), ..., F(b
n) generują ImF, to
ImF = Lin{ F(b
1}, ..., F(b
n) }, a z każdego zbioru generującego można wybrać bazę, zgadza
się?
16 maj 17:22
ABC:
można wybrać ale w treści nie podałeś że musisz znaleźć jakąś bazę
16 maj 17:34
Satan: Tak, po prostu miałem jakieś zadanie na tym oparte, a dopiero potem podany fakt i chciałem go
sobie udowodnić, a raczej wiedzieć, z czego to wynika. Teraz wszystko już jest w tym temacie
jasne
16 maj 17:36
Satan: Dziękuję uprzejmie, ABC
16 maj 17:37