Zaokrąglanie do jedności
anaisy: Zaokrąglij do jedności
a) 0.5
b) 0,4(9)
16 maj 00:04
Eta:
a)0,5≈1
b)0,4(9)=0,5 ≈1
16 maj 00:07
Eta:
A tak przy okazji

0,(9) =
1 (dokładnie 1 bez zaokrąglenia
16 maj 00:08
Eta:
@
anaisy
Robisz nam egzamin?
16 maj 00:15
t2: niby czemu 0,(9) to 1
przeciez to nigdy nie będzie 1 zawsze bedzie brakowalo tej malutkiej czesci np
0,999999999999 to nie jest 1 bo jest o 0,00000000001 mniejsze od 1, moze i mala czesc ale
jednak.
w kosmosie takie male roznice np maja ogromny wplyw na lancuchy ewolucyjne itp
16 maj 11:50
Satan: @t2
Niech x = 0,(9)
Wtedy 10x = 9,(9)
Odejmując otrzymujemy:
10x − x = 9,(9) − 0,(9)
9x = 9
x = 1
Stąd 1 = 0,(9)
16 maj 11:58
t2: no niby jak to mozliwe .... 0,9 to 0,9 1 to 1
16 maj 11:59
Satan: No przed chwilą to pokazałem, jak to możliwe. Inaczej:
1 = 0,(9)
16 maj 12:02
t2: pytanie czy mozna tak operowac na okresach .. ?
one sa przeciez nieskonczone, a wiadomo, ze na nieskonczonosciach nie robi sie zadnych dzialan
arytmetycznych itp
16 maj 12:04
ABC:
aha czyli kwestionujesz wzór na sumę nieskończonego szerege geometrycznego gdzie a1=0.9, q=0.1
?
16 maj 12:16
t2: a ja tam niewiem co to jest ja wiem tylko chlopskim rozumem, jeden to jeden a jak cos jest
0,9999 to to nie jest jeden
no ale moze faktycznie nie mam racji
16 maj 15:13
ite:
0,9999≠1
ale
0,9999...=0,(9)=1
16 maj 15:35
Adamm:
Żeby wiedzieć co to jest 0,(9), musimy odnieść się do definicji.
0,(9) := 0,9+0,09+0,009+... = limn→∞ ∑k=0n 0,9*10−k
można wykazać, dość prosto, że ta granica wynosi 1
i. e. 0,(9) = 1
16 maj 15:49
Adamm:
Problem jest w tym, że często laicy odnoszą się do elementarnych pojęć z
przekonaniem, że wiedzą lepiej, nie znając nawet definicji.
Rezultat jest taki, że jedynie przekomarzają się, próbując posługiwać się
swoją intuicją, która nie zawsze jest poprawna.
16 maj 15:53
Adamm:
Nawiasem mówiąc, z myślą że 0,(9) oznacza tak naprawdę ∑k=0∞ 0,9*10−k,
sposób który pokazał Satan 11:58 jest całkowicie poprawny z wiedzy o szeregach liczbowych.
16 maj 15:57