Co oznacza zapis z=z(x,y)
ołjea: Niech f(x, y, z) = x3 + y3 + z3 − 2xyz = 0, gdzie z = z(x, y) jest funkcją różniczkowalną
zmiennych
x, y.
Nie rozumiem zapisu z=z(x,y), czy mógłby mi ktoś to łopatologicznie wytłumaczyć?
15 maj 23:23
janek191:
Funkcja z jest funkcją dwu zmiennych x, y
15 maj 23:31
ołjea: A jak to się ma do wzoru funkcji f podanej wcześniej?
15 maj 23:58
ołjea: Dodam, że dalsze polecenie to obliczyć pochodne cząstkowe po x i po y
15 maj 23:59
ołjea: Podbijam
16 maj 11:33
ABC:
czego nie rozumiesz, na przykład z=x+y może być
16 maj 11:42
ołjea: Jak zatem obliczyć pochodne cząstkowe?
16 maj 12:15
ABC:
niezupełnie się domyślam o które pochodne ci chodzi
jeżeli masz równość
f(x,y,z(x,y))=0 to różniczkując stronami po x a następnie po y otrzymasz:
δf/δx+δf/δz*δz/δx=0
δf/δy+δf/δz*δz/δy=0
jeśli δf/δz≠0 , to możesz wyliczyć z tego δz/δx , δz/δy
16 maj 12:30
ołjea: Czy ostateczną odpowiedzią powinno być:
10 cze 15:53