Pytanie (wartość bezwzględna)
bencs: Pytanie odnośnie wartości bezwględnej oraz równania, w której owe wartości bezwzględne się
pojawiają.
Mianowicie przyjmijmy sytuację, gdy równanie ma taką przykładową postać: |x+5|=|11x−10|, czy w
takim przypadku kolejnym krokiem będzie doprowadzenie tego równania do postaci: x+5=11x−10 i
wyliczenie z tego równania iksa?
Jesli nie mam racji to proszę o pomoc co robić gdy po obu stronach równania pojawią się właśnie
'same' wartości bezwzględne
15 maj 22:45
ABC:
x+5=11x−10 lub x+5=−(11x−10)
15 maj 22:54
bencs: O to mi chodziło, dziękuję bardzo
15 maj 22:55
PW: Równie dobrze można rozumować:
Równania
|x+5| = |11x−10|
oraz
|x+5|2 = |11x−10|2
(x+5)2 = (11x−10)2
są równoważne.
15 maj 23:09