tekstowe
anna: Maszyna A może wykonać pewną pracę w czasie o 5 godzin krótszym niż maszyna B. Obie działając
razem mogą wykonać tę pracę w ciągu 6 godzin. Po 2 godzinach wspólnej pracy maszyn, maszyna A
została wyłączona. Ile godzin po wyłączeniu maszyny A musi pracowac maszyna B, aby dokończyć
pracę.
20 lut 17:22
tim: W ciągu godziny maszyna A = 1/(x−5) pracy
B = 1/x pracy
W ciągu jednej godziny wyrobią razem 1/6 pracy: zatem:
Po wyliczeniu: x = 15
oraz x − 5 = 10
Po dwóch godzinach pracy pozostało im: 6/6 − 2/6 = 4/6 pracy (2/3)
Maszyna B w ciągu godziny 1/15 całej pracy.
| 1 | | 2 | |
| * ileś godzin pracy = |
| |
| 15 | | 3 | |
h = 10
Odp. 10 godzin.
20 lut 18:39