pochodna funkcji
hubik: Oblicz pochodną funkcji:
f
(x)=
3√x
| | 1 | |
Nie rozumiem dlaczego w pierwszym wychodzi |
| |
| | 33√x2 | |
| | −2√x | |
A w drugim wyszło mi: |
| |
| | x | |
15 maj 21:12
Mila:
f(x)=
3√x⇔f(x)=x
1/3
| | 1 | | 1 | |
f'(x)= |
| x13−1= |
| *x−23 |
| | 3 | | 3 | |
2)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x)=− |
| *x−32=− |
| * |
| = |
| | 2 | | 2 | | x(3/2) | |
15 maj 21:30
Jerzy:
1)
Licz pochodną funkcji: f(x) = x1/3
15 maj 21:33
hubik: Aaaaaa, wszystko jasne. Już rozumiem, dziękuję!
15 maj 21:36
Jerzy:
Witaj Mila , czy podawanie „gotowców” rzeczywiście pomaga ? Czy raczej trzeba uczniów
naprowadzać,a jeśli dalej nie potrafią,to dalej podpowiadać.
15 maj 21:45
daras: niektórzy nawet po 100 podpowiedziach i podaniu gotowca nie zaskoczą już tak mają => krzywa
Gausa
15 maj 21:51
Mila:
Jerzy Witam również.
Otóż wychodzę z założenia, że w szkole już hubikowi tłumaczyli,
skoro nie zrozumiał, to piszę rozwiązanie tego prostego zadania.
Np. naszemu młodszemu koledze ( in spe ) Maciess daję podpowiedzi, a rozwiązania, jeżeli
ma dalej
problemy.
15 maj 22:33
Mariusz:
| | x−(x+h) | 1 | |
limh→0 |
|
| |
| | √x+h√x(√x+√x+h) | h | |
| | −h | |
limh→0 |
| |
| | √x+h√x(√x+√x+h)h | |
| | −1 | |
limh→0 |
| |
| | √x+h√x(√x+√x+h) | |
16 maj 16:45