Zadanie z analizy matematycznej I Studia Funkcje
Natalia: Czy funkcja sin(1/x) jest ciągła jednostajnie w przedziale 0<x<1, a funkcja √x w przedziale
0≤x≤∞?
15 maj 21:09
wredulus_pospolitus:
nie i nie
16 maj 13:59
Natalia: wreduluspospolitus dlaczego nie? jak to sprawdzić ?
16 maj 16:53
ABC:
jeśli chcesz udowodnić że nie jest jednostajnie ciągła , to musisz pokazać że gdy będziesz
"wąskim paskiem jeździć " to i tak funkcja jest tak stroma że ci gdzieś wyskoczy, czekaj może
zaraz ci narysuję

słabo rysuję tu ale może mi się uda
16 maj 16:57
ABC:

zobacz funkcja x
2 nie jest jednostajnie ciągła na <0,+
∞) bo jak tym paskiem pójdziesz dalej w
prawą stronę to różnica między wartościami funkcji będzie coraz większa
16 maj 17:03
Natalia: ABC dziękuje, rozumiem
16 maj 17:26
wredulus_pospolitus:
można też spojrzeć na to w ten sposób:
jeżeli wartość pochodnej w punkcie x
0 dąży do ±
∞ wtedy funkcja NIE JEST jednostajnie ciągła.
dla przykładu:
| | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| −> f'(x) = − |
| |
| | x | | x2 | |
lim
x0 −> 0+ f'(x
0) = −
∞
16 maj 18:28
Adamm:
Takie uzasadnienia są dobre − dla małych dzieci.
Załóżmy że sin(1/x) jest jednostajnie ciągła na (0, 1).
Wtedy dla każdego ε>0 istnieje δ>0 że dla każdych x, y∊(0, 1) mamy
|x−y|<δ ⇒ |sin(1/x)−sin(1/y)|<ε
np.
istnieje delta że |sin(1/x)−sin(1/y)|<1/2 dla |x−y|<δ
sin(1/x) = 0 dla x = 1/kπ, k całkowite dodatnie
sin(1/y) = 0 dla y = 1/(π/2+2kπ)
weźmy takie same k w obu przypadkach, i weźmy je tak małe żeby
|x−y|<δ. Jest to możliwe bo 1/kπ oraz 1/(π/2+2kπ) dążą do 0 gdy k dąży do nieskończoności
wtedy |sin(1/x)−sin(1/y)| = 1 < 1/2, sprzeczność
Zatem sin(1/x) nie jest jednostajnie ciągła
16 maj 18:30
Adamm:
Z drugiej strony, √x jest ciągła na [0, 1], a na [1, ∞) ma ograniczoną pochodną
⇒ jest jednostajnie ciągła
16 maj 18:43
ABC:
Adamm a ja myślę że intuicje matematyczne dla studentów którzy mają problemy powinny
wyprzedzać poprawnie zapisany dowód
i też mogę być złośliwy − za dowód który podałeś a w szczególności zdanie
"sin(1/y) = 0 dla y = 1/(π/2+2kπ)"
dostałbyś ode mnie ocenę 2+ε
16 maj 18:53
jc: E tam. To literówka.
16 maj 18:58
ABC:
fakt jest taki że człowiek który uważa innych za małe dzieci nie zapisał poprawnie dowodu
dobra kończę bo cenzura zaraz to wytnie i tak
16 maj 19:06
Mariusz:
W dodatku dla f(x) = √x , 0≤x≤∞
korzysta z pomysłu którego wcześniej uznał że jest "dla małych dzieci"
ABC spojrzałem do Fichtenholza i ma on tam przedstawiony podobny rysunek
16 maj 19:06
Mariusz:
ABC między wami jest różnica pokolenia
+ to że wyżebrał od Jakuba możliwość usuwania wpisów powoduje
że pozwala sobie na takie wpisy
16 maj 19:10
Adamm:
@Mariusz
1. Pisałem to zanim zobaczyłem post 18:28
ale i tak powątpiewam w prawdziwość tego co napisał wredulus
generalnie to jego wpisy zazwyczaj są fifty−fifty, szczególnie te teoretyczne
a to co było na górze, to było uzasadnienie typu "to widać"
2. Nie mam możliwości usuwania wpisów. Może po prostu byłeś bardzo chamski
i ktoś uznał że usunie twój post? Nigdy o tym nie pomyślałeś?
3. Co do tego ma różnica pokolenia, jeśli jedyne co robisz to widzisz wszystko w negatywnym
świetle, nie mogąc wyjść z dołka?
16 maj 19:29
Adamm:
a po 4, to żałosny jest fakt że wasze dumy sięgają szczytów
obraziłem cię ABC? Nie, wygarnąłem metodę.
16 maj 19:32
Mariusz:
Od razu domyśliłem się że ten wpis ABC był spowodowany tym komentarzem
o " małych dzieciach "
Gdyby postawił ci dwóję za ten wpis to zachowałby się jak ten szczeniak ledwo
po studiach co miał ze mną matematykę w podstawówce
Wpis Adama jest o tyle cenny że przedstawia sposób postępowania
nawet jeśli znajdują się w nim drobne błędy
Z tą różnicą pokolenia to miałem na myśli to że w podobny sposób piszą młodzi ludzie
którym od nadmiaru uprawnień przewróciło się w głowie
Wspomniałem o książce Fichtenholza
Trochę o ciągłości jednostajnej jest w
Tom 1 §5 punkt 86.
Zadanie podobne do pierwszego tylko z innym przedziałem
podane jest u Fichtenholza jako przykład
Punkt 87. to twierdzenie związane z ciągłością jednostajną
Ma ono postać implikacji więc jest mało przydatne
Jeżeli funkcja jest określona i ciągła na przedziale domkniętym to
jest na tym przedziale jednostajnie ciągła
16 maj 20:16
jc: Mariusz, przedział domknięty możesz zastąpić zwartym podzbiorem przestrzeni metrycznej.
16 maj 20:33