Reszta z dzielenia wielomianu
Michał: Dla liczby k ∈ N dany jest wielomian w(x) = x2k+x2k−1+...+x2+x+1
1)Wyznaczyć resztę z dzielenia wielomianu w(x) przez x2−1
2)Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu g(x) = w(x2k) przez xk+1
15 maj 18:44
wredulus_pospolitus:
1)
W(x) = M(x)(x−1)(x+1) + ax+b
W(−1) = 1 − 1 + 1 − 1 + ..... + 1 − 1 + 1 = 1
W(1) = 1 + 1 + 1 + 1 + ..... + 1 + 1 + 1 = 2k+1
więc:
W(−1) = −a+b
W(1) = a+b
i masz układ równań:
| ⎧ | −a + b = 1 | |
| ⎩ | a + b = 2k+1 |
|
rozwiązujesz ten układ równań
15 maj 18:49
Adamm:
1) kx+(k+1)
2) 2k
15 maj 18:51