wielomiany: znajdź wszystkie rozwiązania (x,y) układu równań
I|I|I|IIIII|IIII||II: x
15 maj 18:02
I|I|I|IIIII|IIII||II: x2*y2+2xy=8;
1/x−3/y=1/2;
15 maj 18:03
PW: (xy)2+2(xy)−8 = 0
− równanie kwadratowe zmiennej (xy).
Po rozwiązaniu podstawiamy (xy) do drugiego równania (to będzie mianownik lewej strony).
W ten sposób wyliczymy zależność między x i y.
15 maj 18:15
I|I|I|IIIII|IIII||II: Ale co możemy zrobić z tą zależnością?
15 maj 18:35
Leszek: Podstawiamy : xy= t ⇒t2 +2t −8 = 0 , Δ = 4 +32 = 36 ⇒ t1 = −4 lub t2 = 2
Czyli: xy = −4 lub xy = 6 oraz 1/x − 3/y = 1/2 ⇒ (y−3x)/( xy) = 1/2
Dokoncz !
15 maj 20:12
I|I|I|IIIII|IIII||II: Tak, tak już udało mi się to skończyć dziękuje za pomoc
15 maj 21:03