Geometria analityczna
......: Trójkąt ABC jest rownoramienny w którym |AC|=|BC|. podstawa AB zawiera się w prostej k:
3x−7y+35=0, zaś ramie BC zawiera się w prostej l: 5x−2y−19=0. Wyznacz równanie prostej, w
której zawiera się bok AC tego trójkąta jeśli wiadomo, że punkt P(−2,0) należy do boku AC
15 maj 17:46
6latek: najpierw zrob rysunek
15 maj 19:08
......: A co dalej?
15 maj 19:56
janek191:

B = ( 7, 8)
D = ( 5, 3)
→
BD = [ − 2, − 5]
I BD I =
√4 + 25 =
√29
A = ( x, y)
P = ( − 2, 0)
→
AP = [ − 2 − x, − y ]
I AP I =
√ 4 + 4 x + x2 + y2
więc
x
2 + 4 x + 4 + y
2 = 29
| | 9 | | 30 | |
x2 + 4 x + 4 + |
| x2+ |
| x + 25 = 29 / * 49 |
| | 49 | | 7 | |
49 x
2 + 196 x + 9 x
2 + 210 x = 0
58 x
2 + 406 x = 0
x
2 + 7 x = 0
x*( x + 7) = 0
x = − 7
y = 2
A= ( − 7, 2)
itd.
C = ( 3, − 2)
15 maj 23:16
janek191:
I sposób rozwiązania:
1) Wyznaczamy punkt B
2) Wyznaczamy prostą PD II k oraz punkt D
3) Obliczamy długość odcinka BD, I BD I = √29
4) Na prostej k wyznaczamy punkt A = ( x, y) odległy od punktu P o √29
5) Wyznaczamy prostą AP oraz punkt C.
Patrz: 15 V 23.16
II sposób:
1) Wyznaczamy punkt B
2) Wyznaczamy prostą PD II k oraz punkt D
3) Wyznaczamy środek odcinka PD oraz prostą prostopadłą do prostej k
przechodzącą przez wyznaczony punkt
4) Wyznaczamy punkt C − punkt wspólny tej prostej z prostą l
5) Wyznaczamy prostą PC czyli AC.
16 maj 05:57