Dla jakich wartości parametru p
Kajtek: Dla jakich wartości parametru p wielomian W(x) jest wielomianem zerowym, a dla jakich stopnia
zero?
a) W(x)=(p2−1)x+p+1
15 maj 17:39
PW: Dla p=−1 jest
W(x) = 0
zaś dla p=1 jest
W(x) = 2
dla dowolnej x∊R.
15 maj 17:43
Mariusz:
Wielomianem zerowym gdy p = −1
Wielomianem zerowego stopnia gdy p = −1 ⋁ p = 1
15 maj 17:44
Kajtek: A mógłbym poprosic o wytłumaczenie dlaczego tak jest? Wiem że zerowym jest kiedy wielomian
wynlsi 0, ale mi wychodzi zły wynik, za to stopnia zero totalnie nie mam pojęcia skąd taki
wynik
15 maj 17:51
ABC:
Mariusz 17:44 czyli dla p=−1 jednocześnie wielomianem zerowym i stopnia zerowego?
raczej przyjmuje się że wielomian zerowy albo nie ma określonego stopnia, albo jest jego
stopień równy −∞
15 maj 17:57
PW: Dlatego moja odpowiedź z 17:45 miała taki kształt
15 maj 18:23