Równania rekurencyjne
Adiseeker: Dzień dobry ,czy ktoś mógłby pomóc rozwiązać te zadanka?
2) Rozwiąż równanie rekurencyjne:
an=an
−1 − 2an
−2
a0 = a1 = 1
Delta wychodzi ujemna ,więc nie wiem czy liczyć dalej? Czytałem ,że powinienem wtedy sięgnąć po
| | 1−√7i | | 1+√7i | |
liczby zespolone wtedy pierwiastki to |
| oraz |
| |
| | 2 | | 2 | |
,ale nie wiem jak dokończyć to zadanie.
3) Student wchodzi po schodach zbudowanych z n stopni pokonując w jednym kroku lewą nogą 1 lub
2 stopni, bądź prawą 2 lub 3 stopnie. Kroków nie musi wykonywać naprzemiennie prawą i lewą
nogą. Niech an oznacza liczbę sposobów wejścia. Ułóż równanie rekurencyjne dla ciągu an.
15 maj 16:29
Byku: Gdy delta jest ujemna nie liczysz dalej.
22 maj 21:59
Satan: No, no. Chyba w szkole średniej tak jest.
Równanie charakterystyczne ma postać:
(1 − λ)(−λ) + 2 = λ
2 − λ + 2
Δ = 1 − 8 = −7
√Δ = i
√7
Skorzystajmy w międzyczasie z tego, że:
| | | | |
= | , więc podstawiamy do pierwszego |
| | |
równania robiąc tak n − 2 razy, bo wtedy sprawimy, że będziemy macierz mnożyli przez
Teraz trzeba zdiagonalizować macierz, zapisać ją w postaci diagonalnej, podnieść do
odpowiedniej potęgi, wymnożyć i tak rozwiążesz równanie. Nie jest to trudne, tylko sporo
liczenia.
22 maj 22:36
Mila:
| | 1−√7*i | | 1+√7*i | |
1) an=A*( |
| )n+B*( |
| )n |
| | 2 | | 2 | |
| | 1−√7*i | | 1+√7*i | |
a0=1=A*( |
| )0+B*( |
| )0⇔ |
| | 2 | | 2 | |
A+B=1
| | 1−√7*i | | 1+√7*i | |
a1=1=A*( |
| )1+B*( |
| )1⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| | 1−√7*i | | 1+√7*i | |
A*( |
| )+B*( |
| )=1 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1−√7*i | | 1+√7*i | |
A*( |
| )+(1−A)*( |
| )=1 |
| | 2 | | 2 | |
stąd
| | 1 | | 14−7−√7 i | |
B=1− |
| *(7+√7 i)= |
| |
| | 14 | | 14 | |
| | 1 | | 1−√7*i | | 1 | | 1+√7*i | |
an= |
| *(7+√7 i)*( |
| )n+ |
| *(7−√7 i)*( |
| )n |
| | 14 | | 2 | | 14 | | 2 | |
==================================
22 maj 22:41
Konrad "Novum" Kozłowski: Dzieki Adi, że wstawiles treści zadań!
Podziękowania dla Mili za rozwiązanie.
22 maj 22:54
Adiseeker: Dzięki wielkie! Może jakaś kawa lub coś Mila?
23 maj 10:26
6latek: Ty sie odwal od mojej Pani z przedszkola
23 maj 10:58