Wyznacz
Basia: Wyznacz równania prostych przechodzących przez punkt A(−2,4), które tworzą z prostą k;
−3x+2y+1=0 kąt o miarze 45 stopni.
15 maj 15:05
ite:
1/ skorzystaj z następującego wzoru:
a
1 − współczynnik kierunkowy podanej prostej
a
2 − współczynnik kierunkowy szukanej prostej
α=45
o
2/ dodatkowo z informacji, że szukana proste/a przechodzą przez punkt A(−2,4) .
15 maj 15:49
6latek: −3x+2y+1=0
2y=3x−1
y= 1,5x−0,5 to a
1= 1,5
α=45
o to tgα=1
Wyznacz z tych rownan a
2
Potem
y=a
2(x−x
0)+y
0 gdzie x
0= −2 i y
0=4
15 maj 19:33