Geo analityczna
basted: Napisać równanie okręgu przechodzącego przez pkt A(0,2) B(1,1) C(2,−2)
15 maj 12:36
ICSP: równanie okręgu
(x − a)2 + (y − a)2 + =r2
podstawiasz punkty i rozwiązujesz układ równań.
15 maj 12:50
janek191:
(x − a)
2 + ( y − b)
2 = r
2
Podstawiasz kolejno za x i za y i rozwiązujesz układ 3 równań
15 maj 14:18
Basted : Obliczylem dla pkt A(7,7) B(0,8) C(−2,4) i wyszło mi tam a=177/60 b=161/40 c=16/40
15 maj 14:26
janek191:

Co to jest c ?
15 maj 14:32
janek191:
Z rysunku widać,że r może być równe około 5
15 maj 14:34
janek191:
Rozwiązałem ten układ: 14.26
a = 3 b = 4 r = 5
15 maj 14:49
Basted : C do równania x2 +y2−2ax−2by+c=0
15 maj 14:52
Mila:

II sposób
A(0,2) ,B(1,1), C(2,−2)
1) Symetralna AB:
(x−0)
2+(y−2)
2=(x−1)
2+(y−1)
2⇔
x
2+y
2−4y+4=x
2−2x+1+y
2−2y+1⇔−4y+4=−2x+2−2y
2x−2y+2=0⇔
x−y+1=0
2) symetralna BC
(x−1)
2+(y−1)
2=(x−2)
2+(y+2)
2
x
2−2x+1+y
2−2y+1=x
2−4x+4+y
2+4y+4⇔−2x+2−2y=−4x+8+4y
2x−6y−6=0 ⇔
x−3y−3=0
3) punkt przecięcia symetralnych
x−y+1=0 i x−3y−3=0
2y=−4⇔y=−2
x+2+1=0⇔x=−3
S=(−3, −2) − środek okręgu
3) Promień okręgu
r=|SA|=
√42+32=5
4) równanie okręgu:
(x+3)
2+(y+2)
2=25
=============
15 maj 20:10