Geo analityczna
basted: | | x2 | | y2 | |
Dana jest hiperbola H: |
| − |
| =1 oraz parabola P:y2=2x. Znaleźć równanie |
| | 9 | | 4 | |
prostej przechodzącej przez pkt przeciecia tych linii
15 maj 12:36
ICSP: rozwiązujesz układ równań. Dostajesz dwa punkty i piszesz równanie prostej która przez te
punkty przechodzi.
15 maj 12:38
basted: rozwiazując uklad równań dostałem 4x
2−18x−36=0 i detla =900 czyli
√900=30
x1 podstawilem pod y
2=2x i wychodzi mi y=2
√3
x2 podstawiłem i wychodzi mi ze y
2=−3 i nwm czy tu nie ma błędu
15 maj 13:00
ICSP: czyli punkty są dwa :
(6 , 2√3) , (6 , −2√3)
ich odcięta jest taka sama, wiec prosta będzie pionowa : x = ...
15 maj 13:03
basted: | | −12 | |
a czego w 2 pkt masz 6,−2√3 jak x2 wyszlko |
| |
| | 8 | |
15 maj 13:05
basted: nie jest tak że jak obliczyłem delte i mam x1 i x2 wiec to są A(x1,y1) B(x2,y2) i y1,y2
obliczam po podstawieniu x1 i x2 pod np y2=2x?
15 maj 13:09
ICSP: dokładnie tak robisz.
tylko równanie
y2 = 12
ma dwa rozwiązania a ty napisałeś tylko jedno.
15 maj 13:14
Basted : Teraz już zgluoialem, możesz napisać te dwa pkt i równanie prostej?
15 maj 13:26
ICSP: dwa punkty masz napisane o 13:03
równanie prostej x = 6
15 maj 13:49