Geo analityczna
basted: Do okręgu o równaniu x2+y2−6x+2y+5=0 poprowadzono styczne z pkt A(4;−4)
Oblicz dł odcinka łączącego pkt stycznosci
14 maj 21:46
Eta:

S(3,−1), r=
√5 , A(4,−4)
|AS|
2=1+9 ⇒ |AS|=
√10=
√5*
√2
to SMAN jest kwadratem o boku r=
√5
zatem
|MN|=|SA|=
√10
==============
14 maj 22:14
basted: A co by było gdyby pkt A leżał trochę niżej np. A(5;−5) albo jeszcze dalej, wtedy kąt MAN nie
byłby prosty więc było by trochę trudniej, jakby to wtedy trzeba było policzyć
15 maj 09:46
6latek: To zrob rysunek do takiego zadania
15 maj 09:50
basted: juz wszystko wiadomo
15 maj 10:18