Geometria analityczna
basted: Pole trójkąta ABC jest równe SABC =8 i znane są dwa jego wierzchołki A=(1;−2) oraz B=(2;3).
Znaleźć wierzchołek C(xc;yc) jeśli wiadomo że należy on do prostej l;2x+y−2=0
14 maj 19:18
Eta:

A(1,−2), B(2,3) i l:y=2−2x to C(x, 2−2x)
P(ABC)=8
to |d(AB→), BC→)|=16
AB→=[1.5]
BC→=[x−2, −2x−1]
d(AB, BC)= −2x−1−5x+10= −7x+9 to |−7x+9|=|7x−9|
|7x−9|=16
7x−9=16 lub 7x−9= −16
x=..... lub x=.....
y=.... lub y=....
C
1(.... , ...) lub C
2(.... , ....)
14 maj 19:41
janek191:

→
AB = [ 2 − 1, 3 − (−2)] = [ 1, 5]
wiec
I AB I =
√26
0,5
√26*h = 8
C = ( x, −2 x + 2)
Prosta AB
y = 5 x + b B = ( 2,3)
3 = 5*2 + b ⇒ b = − 7
y = 5 x − 7 lub 5 x − y − 7 = 0
dlatego
| I 5*x − 1*( −2 x + 2) − 7 I | | 16 | |
| = |
| |
| √26 | | √26 | |
I 5 x + 2 x − 9 I = 16
I 7 x − 9 I = 16
7 x − 9 = 16 lub 7 x − 9 = − 16
wtedy
| | 25 | | −34 | |
Odp. C = ( |
| , |
| ) lub C = ( − 1, 4) |
| | 7 | | 7 | |
=======================================
14 maj 19:48
basted: | xa
ya 1|
Ja to policzyłem inaczej, użyłem wzoru SABC = 1/2| | xb yb 1| | podstawiłem A i B i yc i
wyszło mi
| xc
yc 1|
| 1 −2 1|
8= 1/2 | | 2 3 1| | no i wyszło mi 16=−7x+9 i x=−1, podstawiłem x pod rownanie
prostej l i y=4
| xc −2x+2 1|
i pkt C ma (−1,4), a u was są 2 odp, wiem że są 2 odp bo pkt C może być po drugiej stronie
tylko nwm jak policzyć ten drugi punkt
14 maj 20:06
basted: Trochę się rozwałiło, zaraz napiszę jeszcze raz
14 maj 20:10
basted: Użyłem wrozu S*ABC = 1/2 |xa ya 1|
| |xb yb 1| |
|xc yc 1|
podstawiłem A B i yc i wyszło mi 8=1/2 |1 −2 1|
| |2 3 1| |
| xc −2x+2 1|
no i dalej czytelnie
14 maj 20:13
janek191:
A nie ma w tym wzorze wartości bezwzględnej ?
14 maj 20:15
Eta:
Umiesz czytać? to co napisaliśmy razem z Jankiem
14 maj 20:15
basted: A no faktycznie, zapomniałem o tym, dzieki Janek
14 maj 20:22