Geometria
Arab: Znaleźć pkt symetryczny do punktu A=(−2;9) względem prostej l: 2x−3y+18=0
14 maj 19:16
ABC:
poprowadź prostopadła przez ten punkt i znajdź punkt przecięcia a potem ze wzoru na środek
odcinka
14 maj 19:18
Leszek: Napisz rownanie prostej prostopadlej do l : 2x −3y +18=0 i przechodzacej przez A ,
Wyznacz punkt przeciecia tych prostych S , jest to srodek odcinka AB , i znajdziesz B .
14 maj 19:19
Arab: | | 3 | |
to tak rownanie p.prostopadlej to będzie y= − |
| +6, pkt przecięcia prostych S(0,6) a A' |
| | 2 | |
wyjdzie (2,3)
tak ?
14 maj 19:44
14 maj 19:58
janek191:

Pomyłka:
14 maj 20:06
Arab: | | 3 | |
Teraz zgłupiałem  to ma być .... +12 i pomyłka to y=− |
| +6 czy jednak pomyłka u cb i ma |
| | 2 | |
być tak jak ja napisałem
14 maj 20:09
janek191:
Dobrze 20.06
14 maj 20:12
janek191:
Dlaczego gubisz x ?
14 maj 20:13
Arab: Oj, przez te pisanie ułamka U '{}{}"
14 maj 20:15
Mila:

II sposób− równania prostych w postaci ogólnej.
A=(−2;9) względem prostej
l: 2x−3y+18=0
1) prosta prostopadła do l i przechodząca przez A=(−2,9)
m⊥l
m: 3x+2y+C=0 i 3*(−2)+2*9+C=0
c=−12
m: 3x+2y−12=0
2) S− Punkt przecięcia prostych
3x+2y−12=0 /*3
2x−3y+18=0 /*2
9x+6y−36=0
4x−6y+36=0
5x=0, x=0 i y=6
S=(0,6)− środek AA'
A=(−2,9),A'=(x,y)
x=2 i y=3
A'=(2,3)
======
Albo A' wyznaczymy wektorowo
AS
→=[2,−3]
S=(0,6)→T
[2,−3]⇒A'=(0+2, 6−3)=(2,3)
================
14 maj 22:45
Eta:
bastet zmienił nick na Arab
14 maj 23:49