2 | ||
Dane są wektory a =5p−4q oraz b=2p−7q, gdzie ||p|| =2, ||q||=3 oraz kąt(p;q) = | pi. | |
3 |
2π | ||
|a|2=(5p−4q)2=25*p2−40p o q+16q2=25*22−40*|p|*|q|*cos | +16*32 | |
3 |
1 | ||
|a|2=100−40*2*3*(− | )+16*9=244+120=364 | |
2 |
2π | ||
|b|2=(2p−7q)2=4p2−28p o q+49q2=4*4−28 *2*3 cos | +49*9 | |
3 |
1 | ||
iloczyn skalarny p♦q=||p|| ||q|| cos∡(p,q)=2*3*( − | )=−3 | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |