wielokąty
Wiola: Mamy trzy działki:
1 − 15mx6m
2 − 10mx10m
3 − 6mx13m
Dwie z działek tworzą większą prostokątną działkę o obwodzie

? Jaki to obwód?
14 maj 17:37
ICSP: 2 * (15 + 13)
14 maj 17:40
Wiola: A tak jeszcze zapytam: skąd w moich odpowiedziach jest wynik 68
14 maj 17:48
wredulus_pospolitus:
skoro dwie z tych trzech działek tworzą PROSTOKĄTNĄ działkę, to znaczy że te dwie działki mają
przynajmniej jeden bok taki sam
dlatego wiemy, że chodzi o działkę nr 1 i nr 3
więc otrzymana działka ma wymiary: (13+15) x 6
stąd Ob = 2*( (13+15) + 6) = 2*34 = 68
14 maj 17:51
ICSP: zapomniałem o drugim boku
14 maj 17:55
Wiola: Dzięki

!
14 maj 17:58