Tarcza
Jerzy: Na tarczy do gry w rzutki uczestnik może wyrzucić 31, 24 lub 13 punktów.
Jaka jest najwieksza niemozliwa do uzyskania liczba
punktów? Zakładamy, ze ilosc strzałów jest nieograniczona.
Poprawna odpowiedź to 121, proszę o rozwiązanie jak do tego wyniku dojść xd
14 maj 15:27
ABC:
to jest utrudniona wersja zadania , które w najłatwiejszej formie brzmi
udowodnij że 3zł nie wypłacimy przy użyciu monet 2 zł i 5 zł, a dowolną większą kwotę już
możemy
tylko że tutaj krok indukcyjny jest dużo bardziej upierdliwy zapewne

można też od strony równań diofantycznych z parametrem podejść
14 maj 16:58
wredulus_pospolitus: Co do oryginalnej wersji:
zauważmy, że
1) 2*13 =26
2) 5*24 = 120 ; 3*31 + 2*13 = 119
w takim razie niech: x = 5*24 = 120
wtedy:
x+2 = 4*24 + 2*13 = 122
x+4 = 3*24 + 4*13 = 124
....
x+10= 0*24 + 10*13 = 130
natomiast: x+11 = 131 więc x+13 , ... , x+23 także można rozłożyć
x+14 = x − 48 + 62 = x − 2*24 + 2*31 = 3*24 + 2*31
więc: x+16 , x+18 także rozkładamy
zostaje nam:
x+1
x+3 = [x − 4*24] + 6*13 + 31
x+5 = [(x+2) − 2*13] + 31
x+7 = [x − 24] + 31
x+9 = [x − 2*24] + 2*13 + 31
x+20 = [x − 24] + 13 + 31
x+22 = [(x+4) − 13] + 31
dodatkowo zauważmy, że jeżeli:
y = 6*24 = 144
to y − 1 = 24 + 3*31 + 2*13
więc zgodnie z metodą powyższą: y+1 = 3*31 + 4*13
reasumując co zrobiłem:
rozpisałem liczby:
120, 122, 123, 124, 125, ... , 143 w postaci sumy liczb 13,24,31
144 to nic innego jak 120 + 24 więc wiemy, że 146, ... , 167 także da się rozłożyć
pokazałem także że liczbę 145 = y+1 także można rozłożyć
W takim razie − na pewno wszystkie liczby większe od 121 można rozpisać jako suma liczb
13,24,31.
Pozostaje sprawdzenie czy 121 można rozpisać (a jeżeli można byłoby to trzeba się cofnąć o '24'
w dół i rozpatrywać kolejne liczby.
Jako, że:
31*4 = 124 > 121
24*6 = 144 > 121
13*10 = 130 > 121
to sprawdzamy wszystkie możliwości dla równania:
121 = a*31 + b*24 + c*13 gdzie
a < 4
b < 6
c < 10
co nadal daje nam dużą liczbę możliwości, dodatkowo zauważamy, że (a + c) musi być nieparzysta
co ogranicza nam możliwości o połowę, do:
a ∊ 0,2 ; b ; c ∊ 1,3,5,7,9
a ∊ 1,3 ; b ; c ∊ 0,2,4,6,8
I później można dalej ograniczać przypadki:
jeżeli a = 2 to c < 5 oraz b < 3
jeżeli a = 3 to c < 3 oraz b < 2
Tak wiem −−− mało matematycznie podejście do sprawy.
14 maj 17:44
wredulus_pospolitus:
fuck ... mała pomyłka:
x + 13 = 133 ... więc x+15 ; .... ; x+23 spełniają
więc jeszcze trzeba rozłożyć:
x + 12 = (x+13) − 1 i zastosować przejście które zrobiłem przy 'y = 6*24'
14 maj 17:47