równianie macierzowe
marekarek: Mam takie równanie macierzowe:
(A+3X)*B=C
X − niewiadoma
Czy kolejność rozwiązywania jest taka?:
(A+3X)*B*B−1=C*B−1
3X=C*B−1−A
X=13*(C*B−1−A)
Dane są takie:
A=(−2,1)(3,5)
B=(1,0)(0,3)
C=(2,−1)(1,0)
Mój wynik:
X=13(4,−4/3)(−2,−5) Jest ok?
14 maj 13:17
wredulus_pospolitus:
podstaw X do równania i sprawdź czy masz równość zachowaną
14 maj 13:40
marekarek: a kolejność wykonywania działań?
najpierw nawias a później wynik mnożymy?
Czy trzeba zrobić tak: (A+3X)*B=A*B+3X*B?
14 maj 13:55