prostokąt
tomek:
Na bokach AB i AD prostokąta ABCD wybrano odpowiednio punkty M i N tak
że trójkąt CMN jest równoboczny.
Wykaż,ze suma pól trójkątów BMC i DNC jest równa polu trójkąta MAN
14 maj 13:11
jc: Przyjmijmy długość boku środkowego trójkąta równą 4.
pole jednego z mniejszych trójkątów = 2 sin a cos a = sin 2a,
drugi trójkąt ma pole sin 2(30−a), a trzeci sin 2(30+a)
Wystarczy teraz sprawdzić tożsamość:
sin 2(30+a) = sin 2a + sin 2(30−1)
lub inaczej: sin t = sin (t+60) + sin(t−60).
Na pewno istniej jakiś rysunkowy dowód. Szukaj.
14 maj 18:30
Eta:

1/ rys. zgodny z treścią zad.
2/ odpowiednie oznaczenia ( zgodne z treścią
3/|NG|=hΔMNC = c
√3/2
odcinek EF || AB przechodzi przez środki boków AD i BC i G∊EF i α+β=90
o
| | c√3 | |
4/ΔBMC podobny do ENG z cechy (kkk) w skali k= |
| = √3/2 to k2=3/4 |
| | 2c | |
| | 1 | |
zatem P(ENG)=3w i P(BMC)=4w to P(FGC)= |
| P(BMC)=w |
| | 4 | |
to P(ENG)=P(BMGF)=3w
p(NGC)=s = P(MGN) i P(DNC)=u i P(MAN)=x
i mamy w prostokącie EFCD: P
1▭=4w+s+u
w prostokącie ABFE : P
2▭= 3w+s+x−3w ⇒ P
2▭= x+s
P
1=P
2 ⇒ x+s=4w+s+u
⇒ x = 4w+u
czyli P(MAN)=P(BMC)+P(DNC)
=====================
c.n.w.
14 maj 20:05
Mila:
| | 1 | |
1)P1= PΔDNC+PΔBMC= |
| *(x*a+y*b) |
| | 2 | |
| | x | |
sinα= |
| ⇔x=c*sinα, a= c*cosα |
| | c | |
| | y | |
sin(30−α)= |
| , y=c*sin(30−α), b=c*cos(30−α) |
| | c | |
| | 1 | |
P1= |
| *[c*sinα*c*cosα+c*sin(30−α)*c*cos(30−α)] |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
P1= |
| c2*[ |
| sin2α+sin(30−α)*cos(30−α)]= |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| c2*( |
| sin2α+ |
| (sin(60−2α)]= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 2α+60−2α | | 2α−60+2α | |
= |
| c2*2*sin |
| *cos |
| = |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| c2*sin30*cos(2α−30)= |
| c2*cos(2α−30) |
| | 2 | | 4 | |
|AN|=c*cos(α+30), |AM|=c*sin(α+30)
| | 1 | | 1 | |
PΔMAN= |
| c2*sin(α+30)*cos(α+30)= |
| c2sin(2α+60) |
| | 2 | | 4 | |
sin(2α+60)=cos(90−2α−60)=cos(−2α+30)=cos(2α−30)⇔
P
ΔDNC+P
ΔBMC= P
ΔMAN
cnw
Trzeba pomyśleć nad sposobem bez trygonometrii.
14 maj 20:27
Mila:
O, witaj
Eto, napisałaś bez tryg.

I
JC też dał wskazówkę.

Miałam przerwę w pisaniu i nie widziałam wpisów
14 maj 20:30
Eta:
14 maj 20:51