Pochodna funkcji, parametry
salamandra: Funkcja f określona jest wzorem x3−mx2+3mx+9−2m.
Wyznacz te wartości parametru m, dla których pierwiastki x1 i x2 równania f'(x) = 0 spełniają
warunek:
x12+x22= 6x1*x2
13 maj 22:36
ICSP: 1. Liczysz pochodną
2. Określasz dziedzinę : kiedy pochodna ma dwa różne pierwiastki
3. Wzory Viete'a dla warunku : (x1 + x2)2 = 8x1x2
13 maj 22:45
salamandra: pochodna: 3x2+2mx+3m
2. m ∊ (−∞; 0) U (9; ∞)
3. po wyliczeniach wyszło mi że m= 18, chciałem się upewnić czy to poprawny wynik
13 maj 22:51
Maciess: f'(x)=3x2−2mx+3m
13 maj 22:54
ICSP: Błąd w pochodnej a reszta dobrze.
13 maj 23:00