Planimetria
Leviane : W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość a i jest dwa razy krótsza od każdego z boków.
Oblicz stosunek pól figur, na jakie dzieli ten trójkąt symetralna jednego z ramion.
Ma ktoś może pomysł jak zrobić to zadanie prowadząc środkowe zamiast obliczać tangens?
13 maj 20:04
Leszek: Z twierdzenia cosinusow oblicz cos α miedzy ramionami i nastepnie w gornym trojkacie
prostokatnym oblicz z funkcji trygonometrycznej bok
Koniecnie zrob rysunek !
13 maj 20:54
Leszek: Wynik to 2/5
13 maj 21:31
Leviane : Dziękuję!
13 maj 22:05
Mila:

Bez trygonometrii.
|AB|=a, |A|=|BC|=2a
P
ΔABC=P
1) EB − środkowa
| | GA | | AD | | AG | | | |
2) ΔABG∼ΔADC⇔ |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
| | AB | | AC | | a | | 2a | |
=====
3) GB||EF
Z tw.Talesa:
| CE | | CF | | a | | CF | | CF | | 4 | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| EG | | FB | | | | FB | | FB | | 3 | |
P
ΔEFC=4s i P
ΔEFB=3s
=======================
14 maj 16:00